Προώθηση και λειτουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Προώθηση και λειτουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Αρ. Πρωτ. 13819/04.02.09

Προς Υπουργούς:
- Ανάπτυξης
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Μακεδονίας Θράκης
- Οικονομίας και Οικονομικών


Η δημιουργία και εύρυθμη λειτουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. (ΑΖΚ) στην Θεσσαλονίκη αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτικής της κυβέρνησης. Ωστόσο, το εγχείρημα είναι μεγάλο και υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που χρειάζεται άμεσα να αποσαφηνιστούν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η οργάνωση και δράση επιχειρηματικών θυλάκων που αφορούν καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.


Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την αποσαφήνιση της χωροταξικής οριοθέτησης της ΑΖΚ, η οποία έχει ορισθεί στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί η ακριβής τοποθεσία, η οποία θα πρέπει να περάσει και στη δικαιοδοσία της ΑΖΚ, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η παραχώρηση 500 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου στο Σέδες. Επιπλέον θα πρέπει να ορισθούν οι θύλακες της ΑΖΚ, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αλλά και τα κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για τη εγκατάστασή τους στην ΑΖΚ.
Ακόμα όμως και η δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων για την ΑΖΚ από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 τόσο για τα έργα υποδομής, όσο για την χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Καινοτομίας, αλλά και την προώθηση καινοτόμων ιδεών και προϊόντων και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής, αποτελούν απαραίτητους παράγοντες που πρέπει να αποσαφηνισθούν και να δρομολογηθούν για τη δημιουργία και δράση της ΑΖΚ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες έχουν προβεί τα αρμόδια Υπουργεία για τον ακριβή καθορισμό της έκτασης όπου θα αναπτυχθεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

- Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην εξέταση και στον ορισμό κινήτρων που θα δοθούν στις επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς φορείς για την συμμετοχή και εγκατάστασή τους στην Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας;

Απαντήσεις Υπουργείων